Vi åt frukost på flygplatsen och Malle köpte en macka med "salmon". Laxen visade sig vara inlagd sill. :-)
Vi flög från Phu Quoc tidigt på morgonen via Saigon (Ho Chi Minh City) till staden Da Nang. Vi landade i Da Nang på seneftermiddagen och tog därifrån en shuttle buss till Hoi An som ligger en timme söder om Da Nang. Det tog två timmar, vår chaufför körde bland annat över den fina drakbron, se nedan, två gånger.
|
Drakbron i Da Nang, t o m finare än Ölandsbron. |
|
Vi checkade in på Banana Garden Villa. |
Vi lånade cyklar av hotellet och gav oss ut i mörkret. Hoi An är fantastiskt fint, gamla kolonialhus och mycket vatten och inga bilar i centrum. Dessutom är de särskilt förtjusta i färgglada lampor. Hela staden är full och det känns som du går på en gatan i en film där regissören försökt vara övertydlig med att nu är vi i Vietnam.
|
Hoi An by night. |
|
Och intressant mat. Det här är "open Wontons" med salsa. Gott! Den enda typiska Hoi An-rätten som inte innehöll kött. |
|
Frukostförrätt på Banana Garden Villa. Bananen är förstås från trädgården. Efter frukten följde bananpankakor med hemmagjord passionsfruktssylt. Vi gick helt bananas på passionsfrukten för att uttrycka oss milt. Vänligen läs vidare för fruktansvärt förvånande fakta om frukten. |
Vi googlade en hel del på vad en kan göra i Hoi An och ett återkommande tips var att sy upp kläder. Så vi läste ännu mer på nätet och bestämde oss för att besöka Bi Bi Silk. Butiken drivs av Bi Bi som är gift med en dansk. Till sin hjälp har hon tre tjejer till, och 20 sömmerskor. Bi Bi har prövat på att bo i Köpenhamn men danskarna var för konstiga och maten ingen vidare så hon flyttade tillbaka. Oklart om det var med eller utan sin man. De var fantastiskt omhändertagande, trevliga och noggranna.
|
Väldigt många olika mått, och de mätte flera gånger för att vara säkra på att det blev rätt. "Nu står du inte som du brukar. Stå som du brukar så vi kan mäta!" :-) |
|
Det här ser konstigare ut än vad det var.
|
|
|
Alla måtten på min kostym. |
Efter första besöket hos skräddaren cyklade vi några varv i staden och tittade på sevärdheter. Bland annat någon typ av "assembly hall" från gamla tider, där fanns ett enormt sammanträdesbord i sten och en massa småtempel. Fint som tusan, se nedan.
|
Vansinnigt vacker trädgård. |
|
I taket hängde gigantiska spiraler med rökelser. |
|
Det doftade väldigt gott av all rökelser. |
|
Hoi An gör sig bäst på cykel. |
|
En av huvudattraktionerna ska vara den här kinesiska bron. Den var fin. |
|
Vackra floden med dess båtar.
|
Vi tog "eftermiddagsfika". En Hoi An:sk specialite: Bahn.
Tofu samt mandelröra inbakat i något slajmigt och serverat i ett bananblad. Ölen var dock god.
|
|
|
Överallt vackra lampor som lyser upp mörkret. |
|
Följande dag kollade vi in marknaden och åt lunch i ett av de många gatuköken. Chefskocken till vänster var barsk, noggrann och inte trevligare än vad som krävdes. Hon började sedermera bråka med grannköket så pass att vi trodde det skulle leda till handgemäng.
|
Innan bråket började hann Malle beställa och prova en ny fruktjuice. Sapodilla. Den smakade lite päron.
|
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar